De Wijnadviseur heet U welkom


Advies op maat nodig?

>>> Ga gratis naar de website van De Wijnadviseur
info over gratis degustaties, verkoop van meer dan 250 wijnen, organiseren van teambuilding, thuisdegustaties, workshops, opleidingen en nog veel meer

dinsdag 29 januari 2008

Château Guiraud - Cheval Blanc 2006 (Colruyt - € 4,19)

Een nogal misleidende naam die doet denken aan het grote "Château Cheval Blanc". In tegenstelling tot zijn halve naamgenoot moet men hier echter geen honderden euro's op tafel leggen om een de(r)gelijke wijn te kunnen proeven...

De wijn is een "apellation côtes de Bourg contrôlée" en komt dus uit de Bordeaux-streek, rechteroever van de Gironde iets voorbij de monding van de Dordogne en de Garonne. Gebotteld door Bernard Deliaune in St.-Ciers-de-Canesse, halfweg tussen Bourg en Blaye. Hier overheerst de merlot-druif, aangevuld met de 2 cabernets (sauvignon en franc) en een klein beetje malbec (bron: Hugh Johnson, wijnatlas, p. 111). Hat alcoholvolume van 12,5 % is typisch, zelfs bijna exemplarisch voor een Bordeaux-wijn.

De kleur is helder en licht purper. Men zou van deze wijn misschien een donkerder kleur verwachten maar dit is te wijten aan de mengeling van druivensoorten.


In de neus ruikt men zwarte bessen en cassis. De wijn is eerder wat aan de "gesloten" kant en men moet serieus wat walsen om er enige herkenbare geuren uit te krijgen.

In de mond het perfecte verlengde van de neus: eerder gesloten zelfs wat "harde" smaak" met serieus wat tannines. Deze worden echter voldoende omsloten door het fruit wat de wijn zelfs een volle en ronde smaak meegeeft. Het aanwezige zoete op de achtergrond doet wel vermoeden dat er suiker werd toegevoegd tijdens de productie (chaptaliseren).

De afdronk is groots en lang, volledig in de lijn van de eerder geproefde smaken en geuren.

Ik dronk deze wijn eerst meteen na het openen en daarna overgegoten in een karaf (aëreren). Nadat de wijn wat lucht gekregen heeft, smaakt de wijn wat fruitiger en is hij verlost van zijn harde tannines. Zeker aan te raden dus voor mensen die hier geen fan van zijn.
De tannines maken wel dat deze wijn wel wat bewaarpotentieel heeft: zeker 3 à 6 jaar (maar zeker niet langer).

Een wijn om te degusteren dus of om te geven bij iets hartigs en stevig: gegrilde steak of alle pikante (oosterse en mediterrane) bereidingen. En voor die prijs kan niemand klagen ;-)

Geen opmerkingen: