De Wijnadviseur heet U welkom


Advies op maat nodig?

>>> Ga gratis naar de website van De Wijnadviseur
info over gratis degustaties, verkoop van meer dan 250 wijnen, organiseren van teambuilding, thuisdegustaties, workshops, opleidingen en nog veel meer

woensdag 5 maart 2008

Château de Vaugelas (Colruyt, € 4,45)


Terug een Colruyt-wijn en één van mijn favorieten onder vijf euro.

We spreken hier over een Corbières wijn gerijpt op eikenhouten vat en gebotteld op het kasteel in 2005. Gelegen in de westelijke Languedoc (ongeveer in de driehoek tussen Narbonne , Carcassonne en Perpignan) levert deze streek wijnen van heel uiteenlopende soort als kwaliteit.

De wijnen in deze streek neigen meer naar Bordeaux dan naar hun broertjes in de Languedoc-Roussillon. Voor deze wijn werd gebruikt gemaakt van Syrah, Carignan centenaire, Vieux grenache (wat wijst op meer dan 40 jaar oude wijnstokken) en Mourvèdre.

In de neus ontwaart men één en al fruit: bessen en kersen. Na walsing komen de secundaire aroma's van houtrijping naar voor, met name een lichte toets van vanille met wat tabak op de achtergrond.

De mond vervolledigt de neus. Ook hier weer één en al fruit. Nu echter met een meer uitgesproken "hard" rood fruit aroma. Vooral cassis komt hier boven drijven met en licht bittere ondertoon. Deze wordt echter volledig getemperd door de eikenhouten rijping. De tannines zijn volledig versmolten met het fruit. Wil men toch wat minder "harde" nuances dan kan men altijd overwegen de wijn te decanteren (aëreren).

Een wijn om nu te drinken. Wat wordt weerspiegeld door de prijsverlaging die Colruyt nu doorvoert: men kan de flessen namelijk nu aan bijna een euro goedkoper aanschaffen: € 3,69 (bij aankoop van 6 flessen) in plaats van de gebruikelijke € 4, 45.

Allen daarheen! ;-)

Geen opmerkingen: